Zo maak je jouw thuiskantoor tot een fijne werkplek

Sinds het coronavirus werken we, noodgedwongen, steeds meer thuis. In het begin was dit nog wel een leuke afwisseling op de dagelijkse routine. Misschien was het zelfs wel even fijn om je laptopje open te klappen aan de eettafel en aan het werk te kunnen zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Maar inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en voelen veel thuiswerkers de muren op zich afkomen. Hoe blijf je toch een beetje plezier houden in je werk?

Kies de beste werkplek

Wellicht het allerbelangrijkste is het creëren van een afgebakende werkplek. Een plek die losstaat van je privéleven. Voor de één zal dit makkelijker gaan dan voor de ander. Niet iedere beschikt over een extra slaapkamer die omgetoverd kan worden tot thuiskantoor. Toch is het goed te proberen een grens te trekken tussen werk en privé, door bijvoorbeeld een hoek van de woonkamer in te richten tot vaste werkplek. Zijn er in je huishouden meer personen die thuiswerken? Bedenk dan hoe je de ruimtes het beste kunt gebruiken, zodat jullie zo weinig mogelijk hinder ondervinden van elkaars werkzaamheden. Ook kan het helpen aan het einde van de dag je werkplek op te ruimen, zodat je dit gedeelte van de dag echt afsluit en je vrije tijd kan beginnen.

Zorg voor goed werkmateriaal

De eettafel kan voor een tijdje prima als bureau functioneren. Maar terwijl de coronamaatregelen voortduren is het idee van een functioneel bureau met een comfortabele bureaustoel vast al eens in je gedachten opgedoken. Een bureaustoel stel je af op jouw lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je veel prettiger werkt. Denk bijvoorbeeld ook na over de aanschaf van een laptop standaard om een goede houding te bevorderen. Een ruim bureau, alleen bedoeld voor jouw werkmateriaal, zal je verder helpen productiever te zijn. Daarbij breng je met een apart bureau ook direct een heldere grens aan tussen je werkomgeving en je woonomgeving.

Maak je werkruimte een beetje aantrekkelijk

Voldoende daglicht of verlichting op je werkplek is belangrijk. Dit helpt je beter te concentreren. Denk daarnaast ook aan het plaatsen van plantjes. Ze zorgen voor extra zuurstof en een beetje groen vrolijkt de boel altijd op. Heb je een aparte kamer als werkplek? Met deurbordjes of losse letters kun je de plek verder afbakenen als jouw ‘kantoor’ of creatieve werkruimte. Ook een kleurtje op de muur kan veel doen. Rustgevend blauw, creativiteit activerend groen of energiek geel, het is maar net wat past bij jouw werkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *