Mijn favoriete stedentrip in Europa

Als Hollander ben ik gewend aan steden met gezellige rijtjeshuizen, monumentale stadspanden en winkelstraten met een Hema en een Etos, dus als ik een stedentrip boek wil ik het liefst naar een stad die totaal anders is. Een stad met zon, zee en strand. Vandaar dat ik regelmatig een Stedentrip Spanje onderneem. Hier liggen legio steden die aan mijn criteria voldoen. Alicante, Bilbao, Valencia en Malaga zijn er een paar. Mijn favoriete bestemming in Spanje is echter Barcelona. Niet alleen heeft Barcelona zon, zee en strand, maar daarnaast herbergt de stad nog een heel scala aan bezienswaardigheden die mij nooit vervelen, hoe vaak ik ze ook bezoek. In deze blog vertel ik waarom Barcelona mijn favoriete stad in Europa is!

Architect Gaudi zit in Barcelona's DNA

Een naam die je overal tegenkomt zodra je Barcelona bezoekt, is de architect Antonio Gaudi. Hij ontwierp bijvoorbeeld de Casa Batllo. Het bijzondere aan dit gebouw is dat er aan de buitenkant geen rechte hoeken in voorkomen. Alles is golvend. Daarnaast lijkt het gebouw uit een soort fantasiewereld te komen. Dat klopt, want Antonio Gaudi heeft zich in het ontwerpen van dit gebouw laten inspireren door Sint Joris. Dit is de mythische drakendoder die bekend staat als beschermheilige van de regio Catalonie. Een andere creatie van Gaudi is het Parc Guell. Dit is een park bovenop de Carmell berg, van waaruit je een prachtig uitzicht krijgt over het Gracia district van Barcelona.

Mijn favoriete bezienswaardigheid van een stedentrip Barcelona

Parc Guell en Casa Batllo zijn prachtig, maar ze staan al meer dan honderd jaar in Barcelona. Mijn favoriete bezienswaardigheid in Barcelona is een bouwwerk van Gaudi waarvan al in 1882 de eerste steen werd gelegd. Nog steeds is het echter niet voltooid. Ik heb het natuurlijk over de Sagrada Familia! De bouw van de basiliek is al zolang bezig, omdat het een majestueus bouwwerk is in de stijl van het Catalaans modernisme. Ook is de vordering van de Sagrada Familia afhankelijk van de giften die binnenkomen. Tussendoor ligt de bouw daardoor regelmatig stil. Momenteel staat de oplevering voor de Sagrada Familia gepland voor 2026. Het zou mooi zijn als dat lukt, want dit is de honderdste sterfdag van Antonio Gaudi! Het zou me echter niet verbazen als de voltooiing opnieuw vooruitgeschoven wordt. Wel is het erg bijzonder om iedere keer als ik een Stedentrip Barcelona onderneem, even naar de Sagrada Familia te gaan kijken en te constateren dat de basiliek weer iets dichter bij de voltooiing is gekomen. Daarna ga ik lekker aan het strand liggen met een Aperol Spritz!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *